Retetele Desprecopii.com
Retete |  Retete noi |  Retete populare |  Cele mai bine evaluate retete |  Adauga o reteta
Rezultate: 10  20  30

Conserve pentru iarna: Zacusca ( 49 retete )

Zacusca cu peste (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 8498)
In uleiul incins se caleste ceapa impreuna cu morcovul(date prin masina)se adauga putina apa ,se inabusa pana fierb,dupa cere se adauga gogosarii copti curatati si dati prin masina.,pestele fiert dezosat si dat prin masina si in final sucul de la cele 3 kg de rosii.(se poate inlocui cu un borcan de 300g de bulion)se condimenteaza dupa gust cu sare si mirodenii si se scade pana se ridica uleiul.Se pune in borcane si se sterilizeaza.

Zacusca de ghebe (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 5649)
Se spala bine ghebele, se pun la oparit in apa cu sare, se curata ardeiul, rosiile de coaja si seminte, ceapa se taie marunt.
Se dau prin masina de tocat,ghebele, ardeiul si rosiile.
Se pune ceapa la prajit, se adauga ardeiul si cand se inmoaie putin se adauga rosiile.Se fierb pana se ingroasa, apoi se adauga si ghebele.Se fierbe pana se ridica uleiul deasupra.Se pune in borcane si e gata.
Zacusca de vinete (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 3711)
Se coc vinetele, se curata si se pun sa se scurga.
Se coc ardeii grasi. Cu ardei grasi copti si curatati (mai ales daca sunt cativa rosii) zacusca este foarte fina. La fel si cu gogosarii rosii.
Ceapa se curata, se taie "pestisori" si se pune din uleiul initial 250ml si putin apa sa se caleasca, pana se inmoaie si devine transparenta (sticloasa).
Cand vinetele, ardeii/gogosarii si ceapa sunt coapte si racite, se dau prin masina de tocat (cu gauri mai mici). Ca sa poti da ceapa prin masina de tocat, o pui sa se scurga in strecuratoare si uleiul care curge se pune ulterior la zacusca.
Intr-un vas mai mare se amesteca vinetele, ardeii, bulionul, uleiul (si cel scurs dupa ceapa inainte de tocarea acestea)+ sare dupa gust si ardei iute bucati, dupa gust. Din ulei se pastreaza 1/4 l pt. pus deasupra la urma. Dupa ce le-ai amestecat pe toate, se pun pe foc la fiert (cu o tabla pe ochi ca sa nu se prinda). Timpul de fierbere: dupa ce incepe sa clocoteasca, aproape o ora.
Se mesteca compozitia in continuu, pt. ca sa nu sara. Cand e fiarta, se pune in borcane si sfertul de litru de ulei ramas, se incinge intr-un ibric si se pune cate o lingura sau 2 deasupra pe zacusca (cat sa acopere suprafata), asta pt. siguranta pastrarii.
Se capseaza, se leaga si se pune in haine, adica in patura.

OBS.
Pt. simplificarea muncii, gogosarii rosii se pot macina cruzi si cali intr-o cratita, inainte de a amesteca cu intreaga compozitie.
Daca ai ardei, atunci acestia trebuie copti.
Nu conteaza daca sunt mai multe vinete, e chiar mai buna zacusca cu mai multe vinete.
Daca vrei sa faci mai multa zacusca, poti dubla cantitatile.
Retea de zacusca (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 4499)
Se coc vinetele si gogosarii, se curata, se lasa intr-o strecuratoare sa se scurga si se dau prin masina de tocat.
Ceapa se fierbe cu putina apa si se amesteca incontinuu sa nu se prinda de cratita. Dupa ce s-a inmuiat se da de o parte sa se raceasca.
Se amesteca vinetele,gogosarii si ceapa, se adauga uleiul si se pun pe foc. Se adauga foile de dafin si boabele de piper
Dupa ce da in clocot se adauga bulionul si se mai tine toata kestia pe foc 30 minute amestecand incontinuu.
Dupa 30 minute se da deoparte sa se raceasca putin.
Se pune zacusca in borcane, dar nu kiar pana sus.
Se leaga borcanele cu ceolofan, sau si mai bine se inkid ermetic cu capac
Se fierb cam o ora intr-o oala cu apa.
Pofta buna!
Aperitiv pentru iarna (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 13901)
vinete se curata in fisii,adica o fasie de coaja da ,una nu, asta ptr aspect,se taie rondele subtiri, se sareaza si se lasa cateva minute. intre timp gogosarii splati se taie fasiute, nu foarte mici ,cam cat un cartof ptr prajit, se pun fasiile la oparit in apa cu otet ,dupa gust. rondelele de vinete se prajesc putin in ulei, pana devin aurii si se lasa la scurs. in borcane se pune astfel ,un rand de vinete,unul de gogosari si printre ele se pun catei de usturoi taiati marunt,masline, patrunjel ,foi dafin ,piper boabe,sare ,toate dupa gust apoi se toarna suc de rosii. se sterilizeaza borcanele si se fierb la bai marine. intotdeauna ultimaul stat in borcan sa fie o bucata de vanata.
SALATA DE GOGOSARI (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 4150)
Gogosarii se curata, se spala, se taie in jumatati, APOI SE TAIE FELII CAT MAI LUNGI, SI LATE DE 1/2 CM (ca si cartofii pt. prajit). Se calesc usor in ulei pana devin aurii fara sa se moaie prea tare.
Separat, se face un sos din otet+mustar+sare dupa gust+boabe de piper +foi de dafin, care se clocoteste 5 min, apoi se amesteca cu gogosarii caliti. Se mai clocoteste 5 minute, apoi fierbinte se pune compozitia in borcane.
GUSTARE PICANTA (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 3583)
toate ingredientele de toaca marunt ,cu exceptia morcovului care se rade,. in otet se adauga sare si zahar (fara apa) si apoi se pun ingredientele. se oparesc. uleiul se freaca impreuna cu mustarul si zaharul( ca o maioneza) si se pun deasupra.
SALATA DE IARNA DIN GOGOSARI (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 18334)
Gogosarii saplati,se desfac si se taie fideluta.se pune uleiul intr-o cratita de 4-5 kg si se pun 3-4 maini de gogosari care se calesc si se scot in alt vas. in vasul cu ulei se pune mustarul si se amesteca sa nu se taie,se adauga sare,zahar,otet,condimente si se amesteca. se lasa sa dea un clocot si apoi se pun feliile de gogosar,pe rand,si se amesteca continuu. dupa ce s-au pus toate feliile de gogosar ,se lasa sa mai dea un clocot. dupa ce s-a racit compozitia , se toarna in borcane,fara a se lasa bule de aer.
GOGOSARI APERITIV (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 4315)
Se taie gogosarii in felii subtiri. Separat se fierbe uleiul ,otetul,pasta de tomate ,2-3 foi de dafin, sare si piper dupa gust.cand incepe sa clocoteasca,se introduc gogosarii. se fierb 25-30 minute,pna cand capata consistenta de zacusca.se pune compozitia fierbinte in borcanele asezate pe un suport metalic,ptr a nu plesnii,se pun capacele sau se leaga celofan si se pun sub patura pana a doua zi. se pot aseza a doua zi in camara.
Zacusca de vara (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 3491)
se pun vinetele,ceapa si ardeii la calit cu o ceasca ulei.cad devine ceapa sticloasa se adauda 4 rosi mari decojite taiate felii mai subtiri si se fierb la foc potrivit. se pune sare,piper,o foaie de dafin si se lasa sa scada.
Pagina Precedenta Pagina urmatoare  
Pagina 4 din 5

Adauga reteta noua


Inapoi la inceput   Inapoi la inceput